H-tarifa klíma

Lakossági ügyfelek részére kedvezményes tarifa klíma készülék használatakor?

A kérdés merőben jogos és a válasz is, hogy igen. Hogyan is működik a kedvezményes tarifa? Mit kell tenni? Hogyan lehet igénybe venni?

A lakossági ügyfelek klíma készüléket vásárolnak nem is tudják, hogy kedvezményes tarifát lehet igényelni a készülék használatára. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy többféle áramtarifa létezik. Érdemes át nézni, hogy milyen áramtarifa a kedvezőbb egy lakossági ügyfél számára. Évekkel ezelőtt a klíma készülékekre, illetve egyéb berendezésekre létre hoztak újabb áramtarifákat. Az egyik ilyen tarifa a H tarifa.

2010 óta lehet lakossági ügyfeleknek H tarifát igényelniük. Lakossági ügyfelek igényelhetik, napenergiából vagy más megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek miatt. Hőellátást biztosító készülékek működtetéséhez meg lehet igényelni a kedvezőbb tarifát.

A lakossági ügyfeleknek ez igen kedvező. Tehát ha klíma készüléket vásárolnak fűtés céljából érdemes megnézni melyik típusú készülék tudja a kívánt hőmérsékletet biztosítani. A jobb típusú készülékek európai környezetre vannak kialakítva, így bele férnek a kedvezményes tarifa díjszabásba. A weboldalon található készülékek közül kiemeltük, amelyek fűtésre optimalizált klíma készülékek.

A gazdaságos üzemeltetés céljából érdemes megfontolni a H tarifa adta lehetőségeket. Idény jellegű díjszabásról beszélhetünk, amely október 15 és április 15 között vehető igénybe. napi 24 órát szüneteltetés nélkül.

H tarifa igénylés és bekötés

Az első lépés, hogy fel kell venni a kapcsolatot az illetékes áramszolgáltatóval. A díjszabása a H tarifának az egész ország területén, azaz országosan elérhető. A következő lépés, hogy az áramszolgáltató által rendelkezésre bocsájtott igénylő lapot ki kell tölteni, és le kell adni.

A B típusú áram mellé is lehet igényelni.

A H tarifához tartozó bekötést csakis kizárólag regisztrált villanyszerelő szakember végezheti. A tarifához tartozó mérőórát kell bekötni.

Ha a bekötés megtörtént gyakorlatilag más dolga az ügyfélnek már nincs.

A legalacsonyabb díja 23,2 Ft/kWh, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb a díja.