SCOP

Amikor a klímaberendezéseket fűtésre szeretnénk használni, mindenképpen találkozni fogunk az ‘SCOP’ ún. szezonális energiahatékonysági mutatóval. Ez a mutató jellemzi  készülék egy fűtési szezonra vetített fűtési hatékonyságát a leadott / felvett energia függvényében. Ez a szám alkalmas a készülékek összehasonlítására is. Azaz a legfontosabb mutató, amennyiben a klímával való fűtésről gondolkodunk. Ez alapján megállapítható, hog pl. egy 4 SCOP-vel rendelkező klíma fogyasztása 90%-a a gázfűtésnek,  az elektromos fűtésnek pedig a harmada. Úgy is számolhatunk vele, hogy 1 kW befektetett energiából 4 kW fűtési energiát nyerhetünk. Megállapíthatjuk, hogy bármely 3-nál nagyobb SCOP számú klíma alkalmas lehet magyarországi viszonylatban fűtésre.

Na igen, de mi az, hogy szezonális?

A fenti SCOP mutató nem egy adott időpontban érvényes. Hat rá a külső hőmérséklet, a lakásunk szigetelése, egy szezonban (ősztől tavaszig) előforduló hideg / meleg napok aránya. A teljes szezonra vetítve határozzák meg a mutató értékét. Így a hidegebb napokat a melegebb időszakok kiegyenlítik. Az azonban tény, hogy minél nagyobb SCOP-vel rendelkezik a készülék, annál gazdaságosabban üzemeltethető, fűtési szezonban.

Mire figyeljünk még a készülék kiválasztásakor?

Minden készülékhez megadja a gyártó a téli üzem határát. Ennél hidegebb időben a készülék nem üzemeltethető. Némely készülék ezt a hőmérsékletet érzékelve leáll. Más készüléket ki kell kapcsolni, mert meghibásodhat. Tehát vásárlás előtt el kell döntenünk, mihez kezdünk, ha elértük ezt a hőmérsékletet. Itt választóponthoz érkezünk, mert döntenünk kell, hogy csak kisegítő fűtést alkalmazunk és a hagyományos fűtési rendszert meghagyjuk a hűvösebb napokra, vagy téli üzemre optimalizált klímát választunk. Ez utóbbi valószínű költségesebb, de hosszú távon mégis gazdaságosabb megoldást jelent.

Egyéb előnyök

Aki nyári melegben tapasztalta a klímahűtést, talán nem lepődik meg azon, hogy a fűtés is ugyanolyan dinamikusan működik. A ventilláció következtében a felmelegedés gyorsan megy végbe. Ha jó a lakásunk szigetelése, a hőmérséklet szinten tartása, kevés energiát igényel. Az sem elhanyagolható, hogy a sugárzó fűtéssel szemben kevésbé alakul ki kifűtetlen sarok. A nagyobb légáramlás és a klímában lévő szűrő csökkenti a penészedés lehetőségét. Egy rendszeresen karbantartott klíma környezetünk levegőjét is szűri, karbantartja, tehát mentes a szagoktól, baktériumoktól, gombáktól.