H-tarifa

Az ügyfelek előszeretettel vásárolnak fűtésre optimalizált klíma készülékeket, berendezéseket. Ehhez kapcsolódóan igénybe tudnak venni kedvezményes áramtarifát az aktuális áramszolgáltatónál. Országosan elérhető a kedvezményes díjszabás. Kedvezményes áramtarifák közül választhatnak az ügyfelek, a következő típusú készülékekre, berendezésekre: hőszivattyúk, hőszivattyús klímaberendezések és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek. A H-tarifát október 15 és április 15 között használhatják. Az igénylést és a mérő óra beszerelését előtte is megigényelhetik. A tényleges felhasználása és elszámolása keletkezik a téli, azaz fűtési szezonban. A tarifának a lényege:  a hőszivattyúk, napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések működését közvetlenül szolgáló készülékek áramfogyasztását egy kedvezőbb árú tarifával használják a lakossági ügyfelek a háztartásukban.

A H tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh

A H-tarifa igénybevételének műszaki kritériumai

A H-tarifára csatlakoztatott berendezések csak külön erre a célra kialakított nem leválasztható áramkörre kapcsolhatók. Az áramszolgáltató által biztosított kéttarifás kialakítású mérőberendezés szükséges. Az A1 normál és a B éjszakai tarifára is igényt tarthat a fogyasztó a H-tarifa alkalmazása mellett.

H-tarifa igénylése

A H-tarifa igényléséhez fel kell venni az áramszolgáltatóval a kapcsolatot. Azaz példának okáért a Budapesten az Elműnél az oldalon letöltik a h tarifához tartozó igénylő lapot. Ennek kitöltése után visszaküldik az Elműnek. A kitöltéshez segítséget az Elmű honlapján találnak. A H-tarifás mérőhely, és az elektromos hálózat kialakításához fel kell venni a kapcsolatot egy erre alkalmas regisztrált villanyszerelővel, aki kiépíti a megfelelő teljesítményű elektromos hálózatot a csatlakoztatandó berendezések számára.

GEO tarifa

A GEO tarifa csak az ELMÜ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein vehető igénybe. Újonnan telepített vagy meglévő hőszivattyús rendszerek áramellátására alkalmazható. A GEO tarifa egész évben rendelkezésre áll hűtési és fűtési szezonban egyaránt. Hátránya viszont, hogy naponta csak 20 órán keresztül biztosított 2×2 órára egy vezérelt óra segítségével csúcsidőben reggel, és este lekapcsolásra kerül. A GEO tarifa igénylésének és telepítésének feltételeiről az illetékes áramszolgáltatónál, azaz ELMŰ és ÉMÁSZ -nál tud érdeklődni. Az igénylés benyújtását egy igénylő lap kitöltésével kezdhetik meg a lakossági ügyfelek. Árszabása A1 lakossági tarifa 35%-a kb.23-24 Ft/kWh.

GEO vagy H-tarifa

A GEO tarifa igényelhető fűtési rendszerre, ha van puffer a rendszerben. A minden napos áram kimaradást figyelembe kell venni. A fűtési rendszerben, ha nem okoz problémát a napi kétszer kétórás kimaradás, mert, ha jó a szigetelés, akkor nem fog kihűlni a lakás. A másik előnye, hogy a hűtési rendszerre ugyan úgy igénybe vehetik. A hátránya, hogy a készülékek, berendezések nem szeretik az áram kimaradást. Ha olyan készülékkel vagy berendezéssel rendelkeznek a lakossági ügyfelek, amelyekről tudják, hogy nem szereti az áram kimaradást érdemesebb a H tarifát megigényelni.